This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Friday, May 4, 2012

Selamat Berkenalan


Salam.

Nama saya Broken Button. Saya seorang pelajar sepenuh masa dan penulis blog kecil-kecilan. Saya pernah menjadi seorang pelajar SMKABP bagi tahun 2005 sehingga 2007. Cewah. Skema betul intro saya ini.

Macam inilah, saya berterus terang sahaja. Saya memang sudah lama berminat untuk menulis di dalam blog ini sejak penubuhannya, maybe dalam area tahun lepas. Kan? Jadi setelah berusaha menghubungi admin, saya telah mendapat kebenaran untuk menulis di blog ini daripada Radhi (ke Azim Bahrin? Maaf saya lupa). Masalah bagi saya sekarang, kandungan blog ini penuh dengan unsur kerohanian dan nasihat-nasihat. Memandangkan saya ini jahil orangnya, SMKA pun 3 tahun je, Arab komunikasi pun dapat B masa PMR saya mengakui saya kurang arif bab-bab menulis macam post-post di blog ini. Saya lebih berminat menulis berkaitan isu-isu semasa, politik. Jadi bagaimana? Saya ingin tanya pendapat pembacalah memandangkan ini blog anda. Jangan risau. anda tidak akan baca post-post yang berat sebelah. Saya bukan penjunjung pembangkang mahupun pengampu kerajaan. Tidak akan ada cacian-cacian seperti yang biasa kita dengar dalam ceramah politik. Juga tiada fitnah-fitnah tanpa bukti yang biasa kita baca dalam semua jenis surat khabar. Apa yang salah semua saya tegur dan apa yang betul semua saya puji. Bagi saya senario politik di Malaysia akan aman bila masing-masing mula kurangkan sentimen kepartian. Bila semua ahli politik tidak terlalu taksub dengan parti sendiri. Sifat taksub inilah yang membuatkan mereka jadi buta. Semua kebaikan pihak lawan dinafikan, semua kesalahan pihak lawan diperbesarkan. Ah, banyak pula saya membebel. Maaf, saya high sekejap. 

Jadi terpulanglah kepada anda. Anggaplah saya ibarat sisi lain bagi blog ini. Jika anda setuju, beritahulah di group pesbuk dreadknight. Bukannya cerita politik sahaja. Semua jenis isu semasa termasuk bola sepak pun akan saya sembangkan selagi saya ada idea. Oh ye ini blog saya. Die Sclahm├╝tze. Follow jika anda bersetuju dengan saya, jangan follow jika anda berharap saya akan follow blog anda semula. Terima kasih.

Yang benar,
Broken Button.

Saturday, January 14, 2012

CINTA DAN MENCINTAI KERANA ALLAH


Bismillahirahmanirahim...Assalamualaikum.. apa khabar jasad anda semua? apa khabar iman anda semua? Hm..sedang aku menggeledah folder2 dalam laptop.. aku... terjumpa la satu folder tazkirah.. daripada aku baca sorg2.. baik la aq kongsi dengan korg semua... Hm.. banyak la pule tajuk tazkirah ni.. hm. xpe.. aku ingat tuk 2nd post aku kt sini.. aku nk kongsi berkenaan tajuk Cinta dan Mencintai kerana Allah...huhu.. harap dapat memberi manfaat bersama..

 Kedudukan Dua Orang Yang Cinta Mencintai Kerana Allah

Sesungguhnya terdapat banyak hadith Rasulullah SAW yang menerangkan kedudukan dan darjat dua manusia yang saling cinta mencintai kerana Allah. Hadis-hadis ini menggambarkan kedudukan mereka yang mulia dan tinggi yang telah disediakan oleh Allah di dalam SyurgaNya.
Di antara hadis-hadis itu ialah yang menceritakan kisah tujuh golongan lelaki yang akan dinaungi oleh Allah di bawah naungannya ketika mana tidak ada lagi naungan yang lain kecuali naungan Allah sahaja.
Hadis yang bemaksud:
"Mereka itu ialah: Pemerintah yang adil, pemuda yang membesar di dalam beribadat kepada Allah, lelaki yang hatinya terikat kepada masjid-masjid, dua orang yang berkasih sayang kerana Allah, seorang lelaki yang diajak oleh seorang wanita jelita dan cantik rupawan lalu ia berkata "aku ini takut kepada Allah", seorang lelaki yang bersedekah melalui tangan kanannya lalu disembunyikannya sehingga tangan kirinya tidak mengatahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya, dan seorang lelaki yang berzikir kerana Allah (yang mengingati Allah) bersunyi (keseorangan) lalu mengalir air matanya"
( Muttafaqun alaihi)
Ini adalah dalil dan nas yang jelas menggolongkan dia sebagai orang yang berkasih sayang kerana Allah di kalangan tujuh orang yang baik lagi terpilih untuk dinaungi dibawah naungan-Nya. Inilah penghormatan dan kemuliaan paling tinggi yang dikurniakan oleh Allah kepada mereka. Di manakah lagi kita akan dapati kemuliaan yang seperti itu ???
Sesungguhnya kemulian ialah hak bagi kedua-dua orang yang berkasih sayang kerana Allah  S.W.TDimana pada hari tersebut (kiamat) Allah Taala Rabbul Izzah menyeru mereka dan mempersilakan mereka untuk menerima anugerah yang paling tinggi, iaitu pada hari berhimpunnya sekelian bani (anak) Adam di Padang Mahsyar yang maha luas itu.
Diriwiayatkan oleh Muslim didalam hadis Qudsi yang bermaksud:
"Dimanakah orang-orang yang berkasih sayang kerana kemuliaanku pada hari ini, Aku perlindungi mereka dibawah naungan Ku pada hari yang tiada lagi naungan kecuali nuangan-Ku"
Alangkah tingginya kemuliaan mereka. Alangkah sempurnannya ganjaran yang akan mereka dapati kerana mereka berkasih sayang kerana Allah.
Sesungguhnya cinta kerana Allah bukan kerana sesuatu yang lain sahaja yang ada dalam hidup ini. Hidup ini adalah hidup yang penuh dengan pelbagai kepentingan diri dan pelbagai perkara yang disukai oleh hawa nafsu. Jadi, cinta kerana Allah dalam suasana yang demikian sangat payah untuk dicapai dan dicari. Tiada siapa yang mampu mencapainya kecuali orang yang telah bersih jiwanya, tinggi semangatnya dan mereka mampu melihat betapa hinanya dunia ini berbanding keredhaan Allah. Tidak hairanlah kalau Allah telah menyediakan bagi mereka darjat yang tinggi sesuai dengan ketinggian mereka didunia dalam mengatasi segala kesibukan dunia yang serba mewah dan penuh dengan perhiasan ini.
Kita dapati keterangan demikian dalam hadis yang diriwayatkan oleh Muaz dari Rasulullah S.A.W
baginda bersabda:
"Allah Azzawajalla berfirman: orang-orang yang berkasih sayang kerana kemuliaanku, mereka mempunyai beberapa-beberapa mimbar dari cahaya, para nabi dan shuhada yang menyukai mereka"
(Riwayat Attarmizi)
Marilah sama-kita renung seketika hadis-hadis Abu Hurairah (R.A) maksudnya:
 " Bahawasanya ada seorang lelaki yang pergi menziarahi saudaranya (sahabat) di sebuah kampung yang lain, lalu Allah menyuruh malaikat memerhatikannya di atas jalannya. Maka tatkala dia sampai dia berkata : Engkau hendak ke mana ? Lelaki tersebut menjawab: Aku hendak menemui seorang saudara ku di kampung itu. Malaikat bertanya lagi " Adakah engkau telah berbudi kepadanya dan engkau mengharapkan balasannya?" Beliau menjawab " tidak, aku mencintainya kerana Allah" Maka malaikat itu brekata kepadanya "Bahawa sesungguhnya aku ini adalah utusan Allah kepada engkau, sesungguhnya Allah telah mencintaimu sebagaimana engkau mencintai dia kerana Allah.

Alangkah besarnya cinta yang sedemikian yang mengangkat manusia sampai ke darjat di mana Allah mencintai dan meredhainya.

Kesan Cinta Kepada Allah Di Dalam Kehidupan Orang Islam

Didalam hadis yang lain Rasulullah SAW menegaskan bahawa sesungguhnya Mahabbah (berkasih sayang) antara orang beriman adalah syarat-syarat iman yang memasukkan penganutnya kedalam syurga.
"Demi yang diriku di dalam genggamannya , kamu tidak akan masuk syurga sehingga kamu beriman, dan kamu tidak beriman sehungga kamu berkasih sayang. Mahukah kamu aku (nabi) tunjukkan sesuatu yang apabila kamu melakukannya maka akan lahirlah kasih sayang? Sebarkan salam di antara kamu"
(Riwayat Muslim dari Abu Hurairah)
Sesungguhnya Rasulullah telah mengetahui dengan pandangan tarbiah yang diperolehi dari Allah, bahawasanya tidak ada sesuatu pun yang dapat mencabut hasad dengki dari dada, dan kekotoran jiwa kecuali persahabatan yang sejati. Satu nilai persahabatan yang tinggi yang menguasai kehidupan orang Islam yang dibangunkan atas dasar Mahabbah, nasihat menasihati, perpaduan, bebas dari segala tipu daya, hasad dengki, benci membenci dan sebagainya.
Dengan kasih sayang yang gemilang inilah, Rasulullah telah membangunkan generasi Islam yang pertama, satu generasi yang telah menyampaikan langit kebumi (rahmat yang melimpah ruah) dan membina mahligai Islam di alam sejagat.
Inilah dia kasih sayang dan perpaduan yang tiada siapa sudi menanamnya didalam hati kecuali Islam. Kasih sayang yang suci lagi kukuh dan cinta yang setia di antara mereka jualah yang akan menjayakan perjuangan mereka.
Rasulullah SAW bersabda maksudnya:
" Perumpamaan orang beriman yang berkasih sayang, dan saling rahmat merahmati dan di dalam kemesraan sesama mereka adalah seperti satu tubuh, apabila satu anggota mengadu sakit, maka seluruh tubuh akan turut merasainya dan membantunya dengan berjaga malam dan demam."
(Riwayat Muslim)
Sesunguhnya orang Islam yang menghayati ajaran agamanya akan mempunyai hati dan perasaan yang sentiasa berkobar-kobar untuk mencintai saudara dan sahabatnya. Dia akan menghadapi mereka dengan sepenuh hati dan perasaannya. Inilah asas-asas yang menjadi faktor perpaduan untuk mencapai cinta dan redha Allah di Akhirat kelak.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More